ek2020europa.com
EK 2020 - LOGO

EK 2020 logo

EK 2020 logoHet logo voor het EK 2020 is onthuld door de nieuwe voorzitter van de UEFA Aleksander Ceferin. Hiermee start de reis richting het Europees Kampioenschap in 2020. Verbondenheid en eenheid is de inspiratie voor het officiële logo en merk van de UEFA. Het universele symbool voor verbondenheid en eenheid en het hart van het logo is een brug.

Bruggen kunnen een belangrijk landschapskenmerk worden voor de identiteit van een stad. Het logo en het merk van het EK voetbal in 2020 verbind bruggen van alle 13 speelstaden en viert de culturele diversiteit van de Europese landen.

Onderdelen van het logo

Het logo van het EK 2020 heeft een brug als basis. Dit is de groene ronding onderaan. In het midden staat de Henri Delaunay beker met daar om heen de voetbalfans.

EK 2020 logo onderdelen

Bruggen van het EK 2020 logo

Het hart van het logo is een brug als eenvoudig en universeel symbool van verbondenheid. Elk van de 13 landen waarin de wedstrijden gespeeld gaat worden hebben een eigen unieke brug, die gebasseerd is op een brug uit de eigen speelstad.

EK 2020 thema brug

Kleuren van het logo

De voorkeur van de UEFA gaat uit naar de full-coler versie van het logo, maar in situaties waarin deze versie niet gebruikt kan worden, heeft men een platte versie van het logo ontwikkeld. Ook is er een versie ontwikkeld met alleen de tekst, dus zonder de afbeelding, in situaties waarin geen ruimte is voor de gehele afbeelding.

Kleuren logo EK 2020

De UEFA heeft uitgebreide richtlijnen opgesteld voor het gebruik van het officiële EK 2020 logo. Zo moet het logo altijd in vollledig en onbewerkte vorm gepresenteerd worden. De breedte van de '0' is ook de breedte van de ruimte die om het logo moet zitten. Hierdoor onderscheidt het logo zich goed van de omliggende tekst.

Bekendmaking EK 2020 logo

Het EK 2020 is officiëel begonnen met de eerste ceremonie in Londen. Daarbij is de visuele identiteit van het voetbaltoernooi openbaar gemaakt. Als onderdeel daarvan is het EK 2020 logo onthuld. Het EK 2020 is een jubileumtoernooi vanwege het 60-jarig bestaan van het EK voetbal. Om dit te vieren wordt het toernooi gespeeld in maar liefst 13 Europese landen, waardoor voetbalfans van het hele continent de kans krijgen om dit voetbalfeest mee te vieren.

Het Wembley Stadion in Londen is verkozen tot stadion voor de finale, terwijl in de Amsterdam Arena drie poulewedstrijden en een achtste finale worden gespeeld. De andere steden zijn: Brussel, Sint-Petersburg, Rome, München, Boedapest, Kopenhagen, Dublin, Boekarest, Glasgow, Bilbao en Baku.

De 13 logo's zullen één voor één onthuld worden op de volgende data:

 • Londen - 21 september 2016
 • Rome - 22 september 2016
 • Baku - 30 september 2016
 • Boekarest - 15 oktober 2016
 • Glasgow - 25 oktober 2016
 • München - 27 oktober 2016
 • Kopenhagen - 1 november 2016
 • Boedapest - 16 november 2016
 • Dublin - 24 november 2016
 • Brussel - 14 december 2016
 • Bilbao - 15 december 2016
 • Amsterdam - 16 december 2016
 • Sint-Petersburg - 19 januari 2017

De logo's van alle EK's

Bekijk de logo's van alle EK's vanaf 1960.

EK 2020 logo Amsterdam

Amsterdam zal de Nederlandse voetbalschool toevoegen aan het Europees Kampioenschap voetbal in 2020. De KNVB en voorzitter Michael van Praag hebben het EK logo van Amsterdam onthuld vrijdag 16 december 2016.

De ceremonie omtrent het EK 2020 logo van Amsterdam volgt op de onthulling van het logo van Bilbao gisteren en Brussel eergisteren. Het EK voetbal wordt vanwege het 60-jarig bestaan van het toernooi in 13 landen door heel Europa gespeeld.

Volgens Van Praag wordt het EK 'gezellig'. Duizenden voetbalfans zullen Amsterdam bezoeken in 2020 en zullen de gezelligheid van de pleinen en café's meemaken. "Een afbeelding zegt meer dan duizend woorden", zei Van Praag in het Amsterdamse Hermitage museum. Ook burgemeester Eberhard van der Laan was aanwezig bij de presentatie van het logo.

De aanwezigen bekeken een korte film over hetgeen de voetbalfans in 2020 kunnen verwachten van speelstad Amsterdam. "Het is erg mooi dat EURO 2020 naar Amsterdam komt, naar een stad die legenden als Johan Cruijff en Ajax heeft voortgebracht", aldus UEFA voorzitter Aleksander Ceferin.

De Amsterdam Arena zal drie groepswedstrijden en een achtste finale in 2020 organiseren. Het indrukwekkende stadion uit 1996 ondergaat een ingrijpende makeover richting het EK voetbal.

Elke speelstad heeft een eigen logo met een brug als symbool voor verbondenheid. Op het EK 2020 logo van Amsterdam staat de Magere Brug dat spant over de Amstel in het hart van de stad. Voetbal is als het ware een brug tussen geografische en sociale gebieden.

De Magere Brug is een brug dat de Kerkstraat verbind met de Keizersgracht en de Prinsengracht. De brug is gemaakt van witgeschilderd houtwerk. De huidige brug is in 1934 gebouwd, maar de eerste brug op deze plek stamt al uit 1691. Destijds heette het de Kerkstraatbrug en had het 13 pilaren. Omdat de brug erg smal was, noemde men het de Magere brug.

In 1871 was de staat van de brug zo slecht dat het geheel vervangen werd door Piet Kramer. De laatste grote renovatie was in 1969. Tot 1994 werd de brug handmatig geopend, maar sindsdien gebeurt dit automatisch. Vanwege de breedte van de brug kunnen alleen voetgangers en fietsers er gebruik van maken.

"Het feit dat EURO 2020 naar Amsterdam komt is een eer voor de burgers die er wonen en voor de supporters die er gaan komen. Voetbal gaat over mensen. Een Europees Kampioenschap voetbal is niet mogelijk zonder mensen. Dit geldt voor meer Europese steden, maar zeker voor speelstad Amsterdam.

Het Nederlands Elftal won in 1988 het EK voetbal, waarna een rondvaart volgde onder de bruggen van Amsterdam door. Keeper van destijds, Hans van Breukelen, hoop dat de stad eenzelfde sfeer in 2020 mee mag maken, maar eerst moet Oranje zich weten te kwalificeren voor het toernooi.

EK 2020 logo Amsterdam

EK 2020 logo Brussel

België houdt van voetbal en Brussel is trots op het feit dat zij een speelstad mogen zijn van het Europees Kampioenschap voetbal. Woensdag 14 december 2016 heeft België hun logo voor het EK 2020 onthuld.

In de indrukwekkende Brusselse City Hall waren vooraanstaande gasten van de UEFA aanwezig, evenals leden van de Belgische voetbalbond en de overheid. Brussel is één van de 13 speelsteden voor het EK voetbal in 2020.

Brussel is de tiende speelstad die het logo onthuld. Elk van de 13 logo's hebben een iconische brug van de stad in kwestie. Deze brug staat voor het samenbrengen van landen en voetbalfans.

Op het logo van België staat de Pont Sobieski afgebeeld. Dit is een Art Nouveau brug naast het wereldwijd bekend Atomium, gebouwd voor het Universal Exhibiton in 1958.

De speelstad zal drie groepswedstrijden en een achtste finale van het EK 2020 organiseren. Deze wedstrijden worden gespeeld in een nog nieuw te bouwen voetbalstadion naast het Roi Baudouin stadion. In dit laatste stadion speelden zich diverse wedstrijden van het EK 2000 af, georganiseerd door België en Nederland.

UEFA voorzitter Aleksander Ceferin sprak lovende woorden over het Brusselse evenement. "Jullie stad is het hart van Europa en zal nu ook het hart van een speciaal Europees Kampioenschap voetbal worden. We zien er naar uit om naar België te reizen met de gepassioneerde fans en het getalenteerde team."

"De UEFA is erg blij dat het toernooi gespeeld kan worden in de Europese hoofdstad", zei vice-voorzitter Michael van Praag. "En België is niet alleen goed in het spelen van voetbal, maar ook goed in het organiseren van een voetbaltoernooi."

Een groep van Brusselse scholieren waren gekleed als de Rode Duivels en brachten de Henri Delaunay beker naar de City Hall. "Deze kinderen staat voor de toekomst waarin sport mensen samenbrengt", zei minister Guy Vanhengel.

Ook de burgemeester Yvan Mayeur van Brussel is trots op zijn stad. "We zijn trots dat Brussel, als het hart van Europa, één van de speelsteden van het EK 2020 mag zijn."

EK 2020 logo Brussel

EK 2020 logo Bilbao

Als één van de 13 speelsteden van het Europees Kampioenschap 2020 heeft Bilbao het logo onthuld. De Spaanse stad ademt voetbal, werd donderdag 15 december 2016 tijdens de presentatie gezegd.

Aleksander Ceferin, voorzitter van de UEFA, was aanwezig in Bilbao, gelegen in de Baskische regio in Spanje en als een trotste speelstad waar over 4 jaar het EK 2020 zal worden gespeeld.

De onthulling van het logo vond plaats in de City Hall van Bilbao, op korte afstand van het voetbalstadion Estadio de San Mamés. In dit stadion zullen drie groepswedstrijden en een achtste finale plaatsvinden.

Naast Ceferin waren de volgende personen aanwezig bij de ceremonie: voorzitter van de Spaanse voetbalbond Angel Maria Villar Llona, secretaris van de UEFA Theodore Theodoridis, bondscoach Julen Lopetegui en afgevaardigden van het stadsbestuur.

11 van de 13 speelsteden hebben nu hun officiële logo onthuld. Op alle logo's staat een brug afgebeeld, als symbool voor verbondenheid tussen landen en voetbalfans.

Op het logo van Bilbao staat de brug en de kerk van San Antón. Deze gebouwen zijn hét kenmerk van de speelstad. Officieel heet het de Puente de San Antón, in het Baskisch San Antongo zubia. Het is de oudste brug in de stad, de opening was al voor 1318.

Gedurende lange tijden was dit de enige brug over de rivier die de stadsdelen met elkaar verbond. Hierdoor was de brug erg belangrijk voor de handelsstad, aangezien de goederen alleen via deze weg vervoerd konden worden.

De San Antón brug is diverse keren ingestort door een teveel aan water. Het stadsbestuur liet daarom eind 19e eeuw een geheel nieuwe brug bouwen. In 1880 was deze nieuwe brug klaar voor gebruik, maar de daadwerkelijke opening werd uitgesteld vanwege schade die het opliep door de Spaanse burgeroorlog. De renovatie in 1937 was de laatste tot nu toe.

"EURO 2020 zal een groot voetbalfeest worden," zei Ceferin. "Bilbao is een grote stad en we verwachten een fantastische sfeer hier. San Mamés is één van de beste stadions en heeft een legendarische sfeer. De wedstrijden die hier gespeeld zullen gaan worden, zullen een groot succes zijn."

Volgens de in Bilbao geboren Angel Maria Villar Llona is Bilbao een geweldige stad met een uitstekende infrastructuur rondom het nieuwe stadion. "Alle teams die hier zullen spelen worden goed ontvangen. Deze stad heeft een historische voetbalclub, namelijk Athletic Bilbao. De mensen hier leven voor de club en het internationale elftal."

Burgemeester Juan Maria Aburto sprak van een immense trots dat de stad onderdeel mag uitmaken van het grootste Europese voetbalevenement in 2020. "Ik wil dat Bilbao de UEFA en de landen laat zien dat het EK 2020 een groot succes zal zijn. We willen dat iedereen die de speelstad heeft bezocht, alleen maar lovende woorden heeft over de stad van de bruggen."

Voormalig keeper van Athletic Bilbao Jose Angel Iribar won in 1964 de Europese titel met Spanje. Ook hij was aanwezig bij de presentatie van het logo van Bilbao. "Ik heb grote herinneringen aan het EK voetbal. Ik speelde net mijn eerste wedstrijden voor het Spaanse voetbalelftal en door het winnen van het toernooi kende iedereen mij ineens."

EK 2020 logo Bilbao

EK 2020 logo Sint-Petersburg

Speelstad Sint-Petersburg heeft het EK 2020 logo onthuld. Als de wieg van het Russische voetbal is de stad er trots op dat het vier wedstrijden van het EK voetbal mag organiseren. 

Het EK logo is onthuld op de dag dat de Russische voetbalbond RFS zijn 105-jarig bestaan vierde. UEFA voorzitter Aleksander Deferin vergezelde de gouveneur Georgi Poltavchenko en diverse lokale ambtenaren bij de ceremonie van donderdag 19 januari 2017 in het historische First Cadet Corps Manege gebouw.

Sint-Petersburg is één van de 13 speelsteden van het Europees Kampioenschap in 2020. In het stadion met 67.800 zitplaatsen worden drie groepswedstrijden en een kwartfinale gespeeld. 

Ceferin ziet erg uit naar het EK voetbal wat dus over drie jaren gehouden gaat worden. Het Europees Kampioenschap voetbal bestaat in 2020 maar liefst 60 jaar, waardoor dit volgens hem een speciaal toernooi gaat worden.

Vanwege het jubilieum wordt het voetbaltoernooi dat jaar door heel Europa gehouden, van noord tot zuid en van het westen tot het oosten. Het EK 2020 wordt één groot voetbalfeest waarin vriendschap centraal staat. Sint-Petersburg zal zeker bijdragen aan deze feestvreugde.

Elke speelstad heeft een eigen logo met daarop een brug uit de betreffende stad. De brug staat voor de verbondenheid dat voetbal brengt tussen de geografische en sociale gebieden in Europa. Het verbindt de voetbalfans uit heel het continent.

Op het logo van Sint-Petersburg staat de iconische Palace Brug afgebeeld. Deze brug trekt jaarlijks miljoenen toeristen, vooral wanneer het 's nachts in de schijnwerpers staat.

"Sint-Petersburg is de geboortestad van het Russische voetbal," zei Vitaly Mutko van de Russische voetbalbond. "De eerste amateurclubs waren hier te vinden. Ik kijk erg uit naar het voetbalfestival in 2020."

Gouveneur Georgi Poltavchenko voegde toe: "Sint-Petersburg is trots dat het het EK 2020 mag organiseren en dat het een voetbalstad genoemd wordt. Onze stad leeft en ademt voetbal. We bereiden onze infrastructuur voor, zodat we een goede gastheer kunnen zijn."

EK 2020 logo Sint-Petersburg

EK 2020 logo Dublin

Speelstad Dublin heeft het EK 2020 logo onthuld op donderdag 24 november 2016, waarop de Samuel Beckett Bridge is afgebeeld. De warmte van het Ierse welkom staat garant voor een groot voetbalfeest in 2020.

Het logo is onderdeel van de visuele identiteit van het Europees Kampioenschap voetbal in 2020. Elke speelstad mag een eigen brug aan het logo toevoegen, als symbool voor verbondenheid tussen landen en voetbalfans. Ierland en Dublin hebben gekozen voor de Samuel Beckett Bridge.

Deze brug, in het Iers: Droichead Samuel Beckett, is een kabelbrug over de Liffey rivier in Dublin, met een totale lengte van 120 meter en een hoogte van 48 meter. De brug verbind Sir John Rogerson's Quay aan de zuidzijde met de Guild Street and North Wall Quay in het Dockland gebied.

Afgevaardigden van de UEFA en de Ierse voetbalbond waren aanwezig bij de presentatie, evenals hoofd van de regering, Enda Kenny en lokale bestuurders van Dublin. Vanuit de voetbalwereld waren bondscoach Martin O'Neill en zijn assistent Roy Keane aanwezig bij de onthulling van het logo van Dublin voor het EK voetbal in 2020.

Volgens John Deleney kijkt heel Ierland uit naar de komst van het EK voetbal. Het land zal profiteren van de sport, toerisme en economische voordelen van het toernooi. Voormalig aanvoerder Robbie Keane hoopt op een succes van de volgende generatie voetballers. Hij sprak een videoboodschap in vanuit Los Angeles, waar hij speelt voor LA Galaxy.

Frantisek Laurinec, lid van de UEFA, prees Ierland en haar supporters om hun geweldige gedrag tijdens andere grote voetbalevenementen. Volgens hem is Ierland vol echte voetbalpassie en zijn de fans een twaalfde man voor de nationale ploeg.

Dublin en de Dublin Arena zijn gastheer voor drie groepswedstrijden en een achtste finale. De hoofdstad van Ierland is één van de 13 speelsteden van EURO 2020, als onderdeel van het 60-jarig bestaan van het Europese voetbaltoernooi.

EK 2020 logo Dublin

EK 2020 logo Boedapest

Boedapest heeft het EK 2020 logo van de speelstad onthuld op woensdag 16 november 2016. De hoofdstad van Hongarije heeft een zeer rijke voetbalgeschiedenis, wat ook nadrukkelijk bleek tijdens de presentatie van het logo. De stad is één van de 13 speelsteden die wedstrijden van het Europees Kampioenschap voetbal zullen organiseren. Boedapest organiseert drie groepswedstrijden en een achtste finale.

Op het logo van speelstad Boedapest staat de vernieuwde Széchenyi Chain brug. Deze brug is gebouwd over de rivier de Danube. Op de achtergrond van deze prachtige monumentale brug staat het Buda Kasteel. De brug is gebouwd op verzoek van Count István Széchenyi, ontworpen door William Tierney Clark en engineer Adam Clark tussen 1839 en 1849. Zoals vele andere bruggen overleefde ook de brug de Tweede Wereldoorlog niet. In 1949 werd de Széchenyi Chain brug herbouwd en is nu 360 meter lang.

Vanwege het 60-jarig bestaan van het EK voetbal, wordt het voetbaltoernooi door heel Europa gespeeld. Het EK logo bevat een brug voor elke speelstad. Een brug is het symbool van verbondenheid en de UEFA wil hiermee verbondenheid tussen de verschillende Europese steden en landen uitstralen.

Boedapest en Hongarije zullen volgens de UEFA voorzitter een fantastische organisator van het EK voetbal in 2020 zijn. Ook benadrukte hij de geweldige vooruitgang van het Hongaarse voetbal op alle niveau's. Het toernooi zal de jeugd inspireren om meer betrokken te raken bij de voetbalsport. De Hongaarse hoofdstad zal alle voetbalfans uit Europa welkom heten tijdens het EK 2020.

Minister van binnenlandse zaken was aanwezig bij de onthulling en ook UEFA voorzitter Aleksander Ceferin was er bij. Het is volgens Ceferin de plicht van de UEFA om alle voetbalfans uit Europa samen te brengen bij dit jubileum. Hij vertelde dat zijn overgrootvader van Hongaarse afkomst was.

EK 2020 logo Boedapest

EK 2020 logo Kopenhagen

Kopenhagen heeft op 1 november 2016 het EK 2020 logo van de stad onthuld waarom de Cirkelbroen brug staat afgebeeld. De Deense voetbalbond nodigt iedereen uit voor het Europees Kampioenschap voetbal in de stad. Vanwege het 60-jarig bestaan van het EK voetbal wordt het toernooi door heel Europa gehouden. De brug op het logo staat voor de verbondenheid tussen de speelsteden onderling en met de voetbalfans. Elke speelstad mag een eigen brug ontwerpen en Kopenhagen heeft daarvoor de Cirkelbroen brug gekozen.

Volgens Jesper Moller van de Deense voetbalbond is het niet alleen Kopenhagen dat EURO 2020 organiseert, maar het hele land Denemarken. Van de hoofdstad tot aan de kleinste dorpjes in het buitengebied, iedereen steunt het Deense voetbal. Dit gemeenschappelijk gevoel evenaart het gevoel van de zomer van 1992 toen Kim Vilfort de winnende treffer scoorde in de EK finale tegen Duitsland.

Kopenhagen zal drie groepswedstrijden en een achtste finale organiseren. Eén ding is het winnen van het Europees Kampioenschap voetbal, het andere is om terug te komen in de hoofdstad en alle vreugde bij de bevolking te zien, aldus Vilfort. Bij de presentatie was ook de secretaris van de UEFA, Theodore Theodoridis, die als Griek weet hoe het voelt om een EK voetbal te winnen tegen alle verwachtingen in.

De Cirkelbroen brug is een voetgangersbrug, ontworpen door Olafur Eliasson, die in 2015 geopend is. Deze brug maakt het voor de bevolking eenvoudiger om de lopen, joggen en fietsen over de Deense wateren. De brug is een artistiek kenmerk voor de speelstad. Het design is gebaseerd op de geschiedenis van de marine in het Christianshavn gebied. Zoals goed te zien is, heeft Eliasson een zeilboot als voorbeeld genomen. Elke dag lopen en fietsen 5.000 mensen over de brug. De Cirkelbroen brug is 40 meter lang en de naam is afkomstig van de vijf cirkelvormige platformen met elk hun eigen mast.

De speelstad vergezelt met de presentatie de andere speelsteden die het logo al onthuld hebben: Londen, Rome, Baku, Boekarest, Glasgow en München.

EK 2020 logo Kopenhagen

EK 2020 logo München

München heeft het EK 2020 logo van de stad onthuld op donderdag 27 oktober. Dit logo representeerd alles waar de stad München voor staat, aldus Karl-Heinz Rummenigge. Het kleine, gezellige Olympisch Park was de lokatie voor de ceremonie, waar Reinhard Grindel van de Duitse voetbalbond sprak over een geweldige speelstad voor een uitzonderlijk Europees Kampioenschap voetbal.

München is één van de 13 speelsteden voor het EK voetbal en de Fussball Arena München is het stadion voor drie groepswedstrijden en een kwartfinale. De speelstad voegt zich met de onthulling in het rijtje van Londen, Rome, Baku, Boekarest en Glasgow. Steden die binnenkort hun logo presenteren zijn Amsterdam, Bilbao, Brussel, Boedapest, Kopenhagen, Dublin en Sint-Petersburg.

UEFA voorzitter Aleksander Ceferin kijkt erg uit naar het EK in 2020, waarbij het speciale feest oost en west, noord en zuid samen zal brengen. Volgens hem is München een uitstekende gastheer voor een aantal wedstrijden.

Onderdeel van de visuele identiteit van het EK voetbal in 2020 zijn de 13 logo's van de speelsteden. Elke stad mag aan het logo een brug naar keuze toevoegen, als symbool van verbondenheid tussen de steden. De brug op het logo van München is de Wittelsbacher Brücke. Deze brug is gebouwd tussen 1903 en 1905 en is vernoemd naar de koninklijke familie.

De Fussball Arena München is 11 jaar oud en was in het verleden als eens het toneel van grote wedstrijden. Eigenlijk heet het voetbalstadion de Allianz Arena, maar vanwege sponsorcontracten is de naam tijdelijk gewijzigd. De openingswedstrijd van het WK 2006 werd hier gespeeld, evenals de Champions League finale in 2012 tussen Bayern München en Chelsea.

Burgemeerster Dieter Reiter verwelkomt het kleurrijke logo, evenals voormalig stervoetballer en Bayern München voorzitter Karl-Heinz Rummenigge. Bavaria kan erg trots zijn dat het EURO 2020 zal plaatsvinden in het stadion in München.

EK 2020 logo München

EK 2020 logo Glasgow

Glasgow heeft het EK 2020 logo van de speelstad onthuld op dinsdag 25 oktober 2016. De stad heeft evenals heel Schotland een rijke voetbalhistorie en dinsdag 25 oktober is men het middelpunt van de belangstelling.

Tijdens een ceremonie bij het Glasgow Science Centre presenteerden afgevaardigden van de UEFA samen met leden van de Schotse voetbalbond SFA het logo voor het Europees Kampioenschap voetbal in 2020. Speciale gast bij deze presentatie was Sir Alex Ferguson. Het stadion Hampden Park is het decor van drie groepswedstrijden en een achtste finale.

Glasgow is één van de 13 speelsteden die wedstrijden van het EK 2020 zal gaan organiseren. Vanwege het 60-jarige bestaan van het voetbaltoernooi, worden de wedstrijden in 13 steden door heel Europa gespeeld. Speelsteden Londen, Rome, Baku en Boekarest hebben het officiële logo reeds onthuld.

Elke speelstad heeft een eigen logo, dat onderdeel is van de visuele identiteit van het EK voetbal. Op elk logo staat een brug van de betreffende speelstad afgebeeld, als verwijzing naar het verbinden van mensen door voetbal. Het logo van Glasgow bevat de indrukwekkende Clyde Arc die de rivier de Clyde overbrugt. Deze brug is in 2006 geopend en heeft een spectaculaire boog die een zeer herkenbare poort naar de stad vormt. De brug heeft vier banen voor verkeer: twee voor bussen en taxi's en twee voor burgers en bedrijven. Er zijn geen voet- en fietspaden.

De rijke voetbalgeschiedenis en de passie werden nogmaals aangehaald door voorzitter Stewart Regan van de Schotse voetbalbond. Mensen maken Glasgow en Glasgow zal het EK 2020 maken. Nu het stadion Hampden Park de grote voetbalhelden zal verwelkomen in 2020, zal een nieuw hoofdstuk in de lange geschiedenis van Glasgow beginnen.

In 1960 werd de Europa Cup finale in het voetbalstadion gespeeld tussen Real Madrid en Eintracht Frankfurt, welke Madrid met 7-3 won. In 2002 scoorde Zinedine Zidane een wondermooi doelpunt waardoor wederom Real Madrid de Champions League finale won van Bayer Leverkusen.

Het EK voetbal 2020 is een unieke mogelijkheid voor Glasgow en Schotland om de cultuur aan de buitenlandse supporters te laten zien. Het toernooi heeft een grote invloed op de economie van het land.

EK 2020 logo Glasgow

EK 2020 logo Boekarest

Boekarest heeft het logo van de speelstad van het EK 2020 onthuld op zaterdag 15 oktober 2016. en de Roemeense hoofdstad is erg vereerd en trots dat het onderdeel uit mag maken van het Europese voetbaltoernooi.

Boekarest is één van de 13 speelsteden van het EK voetbal in 2020. De Arena Nationala is een indrukwekkend stadion waarin drie groepswedstrijden en een achtste finale zullen worden gespeeld.

De nieuwe idenditeit van EURO 2020 biedt ruimte voor een eigen invullen door de speelsteden. Het logo bestaat uit een linkerkant met het algemene logo van het toernooi en aan de rechterkant kan elke stad een eigen brug presenteren. De brug is het symbool van het samenbrengen van alle verschillende landen en culturen tijdens één gezamenlijk Europees voetbaltoernooi.

Op het EK 2020 logo van Boekarest staat de Basarab Brug. Deze brug is tussen 2006 en 2011 gebouwd en is 1,9km lang. De brug staat in de hoofdstad en verbind twee belangrijke centra, namelijk Nicolae Titulescu en Grozavesti Road. De brug is de breedtste kabelbrug van Europa met een breedte van 44,5 meter (trambaan, veiligheidsgebieden en twee rijen verkeer in beide richtingen). De twee torens die de 60 kabels dragen hebben een hoogte van 84 meter. Elke dag gaan er ongeveer 50.000 voertuigen over de brug.

"Voetbal is als een brug tussen landen," zei Davor Suker van het uitvoerend comité van de UEFA. "Roemenië is een land met veel passie voor voetbal en Boekarest is een gedeelde stad waarin oud en nieuw gecombineerd wordt.

Het Europees Kampioenschap 2020 gaat verder dan alleen maar voetbal. Het is volgens Razvan Burleanu, voorzitter van de Roemeense voetbalbond, een groot festival en een eenheid van verschillende culturen. Het logo is een brug tussen de diverse Europese culturen.

De hele stad Boekarest wacht ongeduldig op de rol die zij kunnen vervullen tijdens het voetbalfeest in 2020. Het EK vindt plaats in alle hoeken van Europa en de stad is vereerd onderdeel te mogen zijn van dit feest.

De Arena Nationala in Boekarest is in september 2011 geopend en in mei 2012 werd de Europa League finale tussen Atletico Madrid en Athletic Bilbao er gespeeld.

Ioan Lupescu, technisch directeur van de UEFA, is trots dat de speelstad vier wedstrijden mag organiseren. Hij is geboren en getogen in Boekarest en speelde er op het hoogste niveau.

Boekarest is de vierde speelstad die het EK 2020 logo onthulde. De afgelopen weken hebben Londen, Rome en Baku de logo's al naar buiten gebracht. Negen andere logo's volgen binnenkort.

EK 2020 logo Boekarest

EK 2020 logo Baku

Met de onthulling van het officiële EK 2020 logo voor speelstad Baku komt het voetbaltoernooi steeds dichterbij voor Azerbeidzjan. Het land en haar hoofdstad gaven vrijdag 30 september 2016 een glimp van wat voetbalfans mogen verwachten over 4 jaar.

Baku is één van de 13 speelsteden van het EK 2020 en in het Olimpiya Stadionu zullen drie groepswedstrijden en een kwartfinale gespeeld worden. UEFA voorzitter Aleksander Ceferin was aanwezig bij de ceremonie en zei dat Azerbeidzjan erg veel passie voor voetbal heeft.

In 1994 werd het gastland lid van de UEFA en in 2020 heeft het de grote eer om wedstrijden van het EK voetbal te mogen organiseren. In mei 2016 werd in Azerbeidzjan de finale van het EK voetbal onder de 17 gehouden. Ook organiseerde het land het WK voor vrouwen onder de 17 in 2012 en de Futsal Cup in 2014.

Ceferin omschreef Baku als een stad vol traditie en geschiedenis. Vanwege deze traditie en geschiedenis is het voor voetbalfans een mooie reis om het EK voetbal in 2020 in Baku te bekijken.

Baku is de derde speelstad die het officiële EK 2020 logo presenteerd, na Londen en Rome. De resterende 10 logo's worden de komende maanden onthuld tijdens grootse ceremonies.

EK 2020 logo Baku

EK 2020 logo Rome

Rome heeft het officiële logo voor het EK 2020 onthuld en heet de voetbalfans van harte welkom in de eeuwige stad als één van de 13 speelsteden van het EK voetbal. Stralen van vreugde, plezier en passie schenen toen Rome haar eigen logo voor het EK voetbal in 2020 onthulde op donderdag 22 september 2016.

De schone Sala delle Armi leidde de ceremonie in het Foro Italico sportcomplex, vlak naast het Stadio Olimpico. In dit voetbalstadion worden drie groepswedstrijden en een kwartfinale van het Europees Kampioenschap gehouden. De nieuwe voorzitter van de UEFA, Aleksander Ceferin, was aanwezig. Hij roemde de speelstad om zijn schoonheid en rijke historie en beloofde dat het EK 2020 en onvergetelijke ervaring zal zijn.

Rome is de tweede speelstad die het EK logo onhult, na Londen op woensdag 21 september 2016. Op het logo van Rome staat de bekende Sant'Angelo Brug. Het presenteren van een brug op het logo is een nieuwe visuele identiteit van de UEFA voor het Europees Kampioenschap voetbal in 2022. Elk van de 13 speelsteden presenteerd een logo met een brug uit eigen land.

Ceferin zei blij te zijn dat het voetbaltoernooi onder andere gehouden gaat worden in een land waar voetbal erg belangrijk is. In de afgelopen 60 jaar is het EK voetbal één van de grootste sportevenementen ter wereld geworden en in 2020 vindt dit evenement plaats in alle hoeken van Europa.

Rome was in het verleden al speelstad voor de finale van het EK 1968 en het EK 1980. Eindelijk keert het voetbal terug in de Eeuwige Stad, waarbij voetbalfans een onvergetelijke ervaring tegemoet gaan. Voorzitter Carlo Tavecchio van de Italiaanse voetbalbond FIGC toonde zich trots naast het officiële logo van Rome.

Het logo van Rome onderstreept de kracht van voetbal om mensen samen te brengen, zoals een brug ook doet.

EK 2020 logo Rome

EK 2020 logo Londen

De ceremonie in het London City Hall is de eerste officiële speech van de nieuwe voorzitter van de UEFA Aleksander Ceferin. Hij omschreef Engeland als een mytische wieg van het voetbal. Ook gaf hij aan dat de UEFA verheugd is dat het Europees Kampioenschap voetbal in 2020 in zoveel verschillende landen gespeeld zal gaan worden. Op het logo dat op 21 september 2016 onthuld is, staat de bekende Tower Brigde uit Londen.

Bij de ceremonie in Londen waren aanwezig: burgemeester Sadiq Khan, Engelse bondscoach Sam Allardyce, voormalig keeper David James en voorzitter van de Engelse voetbalbond Greg Clarke.

EK 2020 logo Londen

EK 2020 logo

Gepubliceerd op: 21-09-2016 | Bijgewerkt op: 16-07-2018 | Door:

Reageer op dit artikel

ReactiesGerelateerd nieuws, promoties en bonussen

Nieuwsberichten
02-03-2017 - Amsterdam wil het 5G netwerk aanbieden tijdens het EK 2020 »
21-01-2017 - Sint Petersburg onthult het EK 2020 logo met de Palace Brug »
19-12-2016 - Op het EK 2020 logo van Amsterdam staat de Magere Brug over de Amstel »
18-12-2016 - Het Spaanse Bilbao presenteert het EK 2020 logo met de San Anton brug »
16-12-2016 - Belgie en Brussel onthullen EK 2020 logo met de Pont Sobieski brug »
26-11-2016 - EK 2020 logo van Dublin onthult met de Samuel Beckett Bridge »
17-11-2016 - Boedapest onthult het EK 2020 logo met de Szechenyi Chain brug »
04-11-2016 - Het EK 2020 logo met Cirkelbroen brug is onthuld door Kopenhagen »
31-10-2016 - Munchen heeft het EK 2020 logo van de speelstad onthuld »
25-10-2016 - Glasgow heeft het EK 2020 logo van de speelstad onthuld »


Blijf op de hoogte van
het laatste EK 2020 nieuws:

Facebook Twitter RSS EK 2020

© 17-07-2018 ek2020europa.com (mobiel) - Alle rechten voorbehouden