ek2020europa.com
EK 2020

EK 2020 voetbal met Nederland en België

Het EK 2020 voetbal met Nederland en België: speelschema, kwalificatie, stand, 6 poules, 12 landen, 12 speelsteden en 12 stadions. EURO for Europe!

Logo EURO 2020

Het EK 2020 (of EURO 2020) wordt gespeeld van 12 juni t/m 12 juli. Dit is het 16e Europees Kampioenschap voetbal sinds 1960 en er zullen 24 landen deelnemen. Het EK voetbal zal in 12 verschillende speelsteden gehouden worden, waarbij de finale in Londen (Engeland) wordt gespeeld.

Op 30 juni 2012 werd, vanwege het 60-jarig jubileum van de UEFA, door Michel Platini voor het eerst gesproken over een voetbaltoernooi in meerdere landen of meerdere Europese steden. Dit voorstel is op 6 december 2012 goedgekeurd, mede door de positieve reacties van de geïnteresseerde landen.

Kwalificatie EK 2020

Op 15 januari 2013 is besloten om het voetbaltoernooi te houden in 12 Europese steden over het gehele continent. De landen zijn niet automatisch als gastland gekwalificeerd, waardoor alle landen moeten deelnemen aan de EK kwalificatie.

De Europese kwalificatieronde duurt van maart tot november 2019 waarbij 20 landen zich zullen kwalificeren. De overige 4 landen kwalificeren zich via de nieuwe Nations League.

Speelschema EK 2020

Het speelschema bestaat voor gastlanden uit minstens twee thuiswedstrijden in de groepsfase. De UEFA heeft namelijk aangegeven dat er maximaal twee gastlanden in één poule zitten tijdens EURO 2020. Deze garantie is er niet voor de knock-out ronden, waardoor supporters wellicht ver moeten reizen wanneer hun land de poulefase overleefd.

12 landen, 12 speelsteden

Door het voetbaltoernooi in 12 speelsteden door heel Europa te houden, krijgen kleinere landen de kans om ook eens een deel van het EK te organiseren. Daarnaast nemen nu meer landen deel aan de organisatie, waardoor zij de ontwikkeling van het voetbal in hun land verder kunnen ontwikkelen. Met deze opzet bereikt de UEFA dat het Europese voetbaltoernooi veel meer mensen intensief betrekt bij de sport.

 • Londen (Engeland)
 • Baku (Azerbeidzjan)
 • Kopenhagen (Denemarken)
 • München (Duitsland)
 • Boedapest (Hongarije)
 • Rome (Italië)
 • Amsterdam (Nederland)
 • Dublin (Ierland)
 • Boekarest (Roemenië)
 • Sint-Petersburg (Rusland)
 • Glasgow (Schotland)
 • Bilbao (Spanje)
 • Brussel (België, afgevallen)

Op 19 september 2014 heeft de UEFA bekend gemaakt dat Amsterdam één van de organisatoren van het EK voetbal mag zijn. Voor Nederland betekent dit dat er na 20 jaren eindelijk weer (een deel van) het Europees Kampioenschap georganiseerd mag worden. Het Nederlands Elftal speelt in ieder geval 2 thuiswedstrijden.

Europees Kampioenschap 2020 stadions

Het Europees Kampioenschap wordt niet gespeeld in Brussel vanwege problemen rond de bouw van het nieuwe voetbalstadion. Hierdoor missen de Rode Duivels drie groepswedstrijden en een achtste finale in eigen land. Deze wedstrijden worden nu gespeeld in Londen.

Finale EK voetbal 2020

De finale wordt in Engeland (Londen) gespeeld. De UEFA heeft met algemene stemmen besloten dat in Engeland in het Wembley Stadion de halve finales en de finale van het EK voetbal 2020 gespeeld mogen worden.

Loting EK poules

De EK loting bepaald bij wie het Nederlands Elftal en de Rode Duivels in de groep terecht komen. Desondanks wil de UEFA voorkomen dat fans meer dan twee uren moeten vliegen tijdens de poulewedstrijden.

EURO 2020 map


Deel 'EK 2020 voetbal met Nederland en België - EURO for Europe in 12 landen'

Het EK 2020 voetbal met Nederland en België: speelschema, kwalificatie, stand, 6 poules, 12 landen, 12 speelsteden en 12 stadions. EURO for Europe!

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!