ek2020europa.com
EK 2020 SPEELSTEDEN - BILBAO

EK 2020 speelsteden - Bilbao

Cartoon BilbaoBilbao is één van de 12 EK 2020 speelsteden. De stad ligt in Spanje en het voetbalstadion heet San Mamés Stadion. In Bilbao worden 3 groepswedstrijden en een achtste finale gespeeld. Bilbao wil het EK 2020 organiseren om de lokale cultuur te delen met de rest van Europa. Ook is het de bedoeling dat de regio verder ontwikkeld wordt, met name de infrastructuur. De ervaring van Bilbao met het organiseren van grote evenementen is beperkt. Ook de voorgestelde fan zones zijn niet geheel naar tevredenheid van de UEFA.

Spanje heeft een gedegen politieke structuur, echter is de politieke situatie in bepaalde regio's complex. Ook de voetbalbond is goed georganiseerd. Alle benodigde overeenkomsten voor de organisatie van het EK 2020 zijn getekend en alle garanties zijn afgegeven door de ministers. De burgemeester van Bilbao heeft goede veiligheid en beveiliging gegarandeerd. Er zullen nog wel een aantal amandementen aangenomen moeten worden voor aanpassingen aan de belastingwetten.

Speelstad Bilbao

Het doorverkopen van EK 2020 kaarten is in Spanje verboden, maar het is aan de organisatie van het voetbaltoernooi hoe de regels geïmplementeerd worden. Het promoten van tabaksproducten is eveneens verboden, terwijl de promotie van alcohol afhangt van het alcoholpercentage. Publieke evenementen, zoals het EK 2020, zijn gereguleerd en de tv-uitzenders of producers zijn bevoegd om controle uit te oefenen op hun uitzendingen.

De organisatie van het EK 2020 in Bilbao zal opereren onder de verantwoordelijkheid van de UEFA. Er zullen lokale projectteams opgezet worden vanuit de nationale voetbalbond om de UEFA te helpen.Vrijwilligers moeten in Bilbao geleid worden door een lokale niet-winstbeogende organisatie.

Speelstad Bilbao is bereikbaar via de bestaande autowegen en treinsporen. De vliegvelden van Bilbao en Vitoria moeten tijdens het EK 2020 ondersteund worden door de vliegvelden van Bordeaux en Toulouse en misschien zelfs Madrid. Tijdens het voetbaltoernooi komen er namelijk zeer veel voetbalfans naar de speelstad. Vliegtuigen mogen in Spanje wel 's nachts landen en opstijgen tijdens wedstrijddagen.

Het vervoer tussen de vliegvelden en het stadscentrum van Bilbao is enkel geregeld via bussen. Ook is de capaciteit van deze buslijnen te laag voor het EK 2020. Het stadscentrum en het San Mamés Stadion zijn verbonden via de trein- en busnetwerken. De bus- en treinstations zijn binnen loopafstand in de speelstad. De capaciteit van de parkeerplaatsen rondom het stadion is voldoende.

Speelstad Bilbao - plattegrond

EK 2020 speelsteden

EK 2020 logo Bilbao

Als één van de 13 speelsteden van het Europees Kampioenschap 2020 heeft Bilbao het logo onthuld. De Spaanse stad ademt voetbal, werd donderdag 15 december 2016 tijdens de presentatie gezegd.

Aleksander Ceferin, voorzitter van de UEFA, was aanwezig in Bilbao, gelegen in de Baskische regio in Spanje en als een trotste speelstad waar over 4 jaar het EK 2020 zal worden gespeeld.

De onthulling van het logo vond plaats in de City Hall van Bilbao, op korte afstand van het voetbalstadion Estadio de San Mamés. In dit stadion zullen drie groepswedstrijden en een achtste finale plaatsvinden.

Naast Ceferin waren de volgende personen aanwezig bij de ceremonie: voorzitter van de Spaanse voetbalbond Angel Maria Villar Llona, secretaris van de UEFA Theodore Theodoridis, bondscoach Julen Lopetegui en afgevaardigden van het stadsbestuur.

11 van de 13 speelsteden hebben nu hun officiële logo onthuld. Op alle logo's staat een brug afgebeeld, als symbool voor verbondenheid tussen landen en voetbalfans.

Op het logo van Bilbao staat de brug en de kerk van San Antón. Deze gebouwen zijn hét kenmerk van de speelstad. Officieel heet het de Puente de San Antón, in het Baskisch San Antongo zubia. Het is de oudste brug in de stad, de opening was al voor 1318.

Gedurende lange tijden was dit de enige brug over de rivier die de stadsdelen met elkaar verbond. Hierdoor was de brug erg belangrijk voor de handelsstad, aangezien de goederen alleen via deze weg vervoerd konden worden.

De San Antón brug is diverse keren ingestort door een teveel aan water. Het stadsbestuur liet daarom eind 19e eeuw een geheel nieuwe brug bouwen. In 1880 was deze nieuwe brug klaar voor gebruik, maar de daadwerkelijke opening werd uitgesteld vanwege schade die het opliep door de Spaanse burgeroorlog. De renovatie in 1937 was de laatste tot nu toe.

"EURO 2020 zal een groot voetbalfeest worden," zei Ceferin. "Bilbao is een grote stad en we verwachten een fantastische sfeer hier. San Mamés is één van de beste stadions en heeft een legendarische sfeer. De wedstrijden die hier gespeeld zullen gaan worden, zullen een groot succes zijn."

Volgens de in Bilbao geboren Angel Maria Villar Llona is Bilbao een geweldige stad met een uitstekende infrastructuur rondom het nieuwe stadion. "Alle teams die hier zullen spelen worden goed ontvangen. Deze stad heeft een historische voetbalclub, namelijk Athletic Bilbao. De mensen hier leven voor de club en het internationale elftal."

Burgemeester Juan Maria Aburto sprak van een immense trots dat de stad onderdeel mag uitmaken van het grootste Europese voetbalevenement in 2020. "Ik wil dat Bilbao de UEFA en de landen laat zien dat het EK 2020 een groot succes zal zijn. We willen dat iedereen die de speelstad heeft bezocht, alleen maar lovende woorden heeft over de stad van de bruggen."

Voormalig keeper van Athletic Bilbao Jose Angel Iribar won in 1964 de Europese titel met Spanje. Ook hij was aanwezig bij de presentatie van het logo van Bilbao. "Ik heb grote herinneringen aan het EK voetbal. Ik speelde net mijn eerste wedstrijden voor het Spaanse voetbalelftal en door het winnen van het toernooi kende iedereen mij ineens."

EK 2020 logo Bilbao

Gepubliceerd op: 19-03-2016 | Bijgewerkt op: 17-09-2018 | Door:

Deel 'EK 2020 speelsteden: Bilbao (Spanje)'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!
Reageer op 'EK 2020 speelsteden: Bilbao (Spanje)'

Bilbao is één van de 12 EK 2020 speelsteden. De speelstad ligt in Spanje en het voetbalstadion heet het San Mamés Stadion.

ReactiesGerelateerd nieuws 'EK 2020 speelsteden: Bilbao (Spanje)'

Nieuwsberichten
Het Spaanse Bilbao presenteert het EK 2020 logo met de San Anton brugSpaanse Bilbao presenteert EK 2020 logo met San Anton brug
Als één van de 13 speelsteden van het Europees Kampioenschap 2020 heeft Bilbao het logo onthuld, waarop de brug en de kerk van San Antón is afgebeeld. - 18-12-2016