ek2020europa.com
EK 2020 SPEELSTEDEN - BRUSSEL

EK 2020 speelsteden - Brussel

Brussel was in eerste instantie één van de 13 EK 2020 speelsteden. De stad ligt in België en het nieuwe voetbalstadion zou Eurostadion gaan heten. In Brussel zouden 3 groepswedstrijden en een achtste finale worden gespeeld. Vanwege problemen rond de bouw van het nieuwe stadion, heeft de UEFA besloten dat de wedstrijden niet gespeeld gaan worden in Brussel maar in Londen.

Door het EK 2020 te organiseren, hoopte België dat voetbal meer en meer gaat leven in het land. Het nieuwe stadion in Brussel moest ervoor zorgen dat er meer dergelijke projecten ontwikkeld gaan worden.

België heeft een solide maar complexe politieke structuur. De politiek heeft echter een sterke wil om het EK 2020 goed te organiseren en wil daarom nauw samenwerken met de Belgische voetbalbond. De organisatie zal België en Brussel veel geld gaan kosten, maar uiteindelijk moet deze investering zich terugverdienen.

De kaarten voor het EK 2020 mogen in België niet doorverkocht worden voor prijzen die ver boven de originele prijs liggen. Dit is zelfs bij de wet verboden. Ook is het verboden om al kaarten aan te bieden voordat de kaartverkoop gestart is. Daarbij is de kaartverkoop en promotie alleen toegestaan door degene die het intellectuele eigendom van het evenement heeft.

In de speelstad van het EK 2020 is het niet verboden om alcohol te promoten. Voor publiek toegankelijke activiteiten kunnen alleen gereguleerd worden indien er toegang gevraagd wordt. De lokale organisatie van het EK 2020 in Brussel wordt gevormd door een speciale niet-winst beogende organisatie, genaamd EURO Brussels 2020. Deze organisatie zal samenwerken met de Belgische voetbalbond, de stad Brussel, de Belgische overheid en lokale overheden uit de regio.

Brussel is zeer goed bereikbaar vanuit diverse grote Europese steden, door middel van alle mogelijke manieren van transport. De verbinding tussen Brussel Airport, de stad en het stadion is hypermodern. De laatste kilometers in de binnenstad kunnen afgelegd worden met de metro, de tram en de bus. In het centrum is veel op loopafstand. De bestaande infrastructuur voldoet al aan de voorwaarden van de UEFA en behoeft geen grote investeringen.De capaciteit van Brussel Airport is meer dan genoeg om de grote massa voetbalfans tijdens het EK 2020 aan te kunnen.

In de EK 2020 speelstad zullen locaties aangewezen worden als fanzone. Brussel heeft veel ervaring met het organiseren van een dergelijk groot evenement als het EK 2020.

Problemen rondom de vergunning voor het nieuwe stadion kosten België het toernooi

Vanwege de problemen rondom de bouw van het nieuwe Eurostadion, heeft de Europese voetbalbond beslist dat Brussel niet geschikt is als speelstad. De wedstrijden worden nu in het Wembley Stadion en Engeland gespeeld.

In de Belgische media heeft men er geen goed woord voor over. De politiek in de Europese hoofdstad kwam niet uit de problemen rondom de vergunning voor het nieuwe stadion, waardoor er nog steeds geen schop in de grond is gezet.

Het Eurostadion zou gebouwd gaan worden op Parking C, momenteel een parkeerplaats voor 10.000 auto's bij een evemenentenhal. Deze parkeerplaats is eigendom van het gewest Brussel, maar de grond ligt in Grimbergen in Vlaanderen. Het stadion zou daarbij ook nog eens dichtbij een woonwijk gebouwd gaan worden.

De ene partij is bang voor overlast van voetbalfans en meer files en opstoppingen rondom Brussel. De gemeente Grimbergen wil een weg niet verwijderen en voetbalclub Anderlecht vindt de huur van het nieuw te bouwen stadion te hoog. Door alle problemen durft de regering in Vlaanderen geen toestemming te geven.

Al met al betekent dit dat er na jaren onderhandelen nog steeds geen vergunning is. Het geduld van de UEFA is op de proef gesteld, maar België heeft de grens overschreden. De Europese voetbalbond vindt het risico te groot en verplaatst de wedstrijden naar Londen.

Door de politieke problemen loopt Brussel ongeveer 120 miljoen euro mis, naast de imagoschade die het voetballand nu heeft.

Het Eurostadion in Brussel kost de belastingbetaler veel geld

Het EK 2020 zal onder andere gespeeld gaan worden in België. Daarvoor is men van plan een nieuw stadion te bouwen, maar het is de vraag of het Eurostadion er wel komt. 

De Rode Duivels zullen in het nieuwe voetbalstadion gaan spelen, dat is een ding dat zeker is. Speelstad Brussel beschikt al wel over een groot stadion, maar het Boudewijnstadion is erg verouderd. Het bestuur van de stad ziet niets in een goedkopere renovatie. 

In 2013 heeft Brussel namelijk besloten dat er een nieuw stadion voor het EK 2020 gebouwd moet worden. Dit stadion heeft dan geen atletiekbaan, zodat voetbalfans dichter op het veld zitten. Ook zal het Eurostadion voldoen aan de laatste eisen van de UEFA, zodat er wedstrijden tijdens het EK voetbal gespeeld kunnen gaan worden.

Na het Europees Kampioenschap voetbal is het de bedoeling dan voetbalclub Anderlecht in het stadion de thuiswedstrijden gaat afwerken. Het contract is echter nog niet definitief, want Anderlecht heeft nog een aantal voorwaarden voordat het er wil gaan spelen. Sinds mei 2015 is hier niet meer over gesproken. 

De bouw van het Eurostadion zou gefinancierd gaan worden door private investeerders. Toch kan Brussel daarmee niet de hele nieuwbouw financieren, zodat ook de Belgische belastingbetaler voor de kosten opdraait. Bouwbedrijf Ghelamco gaat het stadion bouwen voor ongeveer 300 miljoen euro, waarbij ze de grond 99 jaar lang kunnen gebruiken voor 1 symbolische euro per jaar. De rest van de kosten neemt de speelstad voor rekening; ongeveer 45 miljoen euro.

Daarbij moet Brussel jaarlijks 4,1 miljoen euro betalen aan Ghelamco voor het gebruik van het Eurostadion. Daarbovenop moet een half miljoen euro betaald worden aan buurgemeente Grimbergen. Het voetbalstadion voor het EK 2020 wordt namelijk gebouwd op de grond van een andere gemeente. 

De opbrengsten van de interlandwedstrijden van België en de thuiswedstrijden van Anderlecht gaan naar respectievelijk de Belgische voetbalbond en de club Anderlecht. De overige opbrengsten gaan naar de eigenaar Ghelamco. 

Speelstad Brussel - plattegrond

EK 2020 speelsteden

EK 2020 logo Brussel

België houdt van voetbal en Brussel is trots op het feit dat zij een speelstad mogen zijn van het Europees Kampioenschap voetbal. Woensdag 14 december 2016 heeft België hun logo voor het EK 2020 onthuld.

In de indrukwekkende Brusselse City Hall waren vooraanstaande gasten van de UEFA aanwezig, evenals leden van de Belgische voetbalbond en de overheid. Brussel is één van de 13 speelsteden voor het EK voetbal in 2020.

Brussel is de tiende speelstad die het logo onthuld. Elk van de 13 logo's hebben een iconische brug van de stad in kwestie. Deze brug staat voor het samenbrengen van landen en voetbalfans.

Op het logo van België staat de Pont Sobieski afgebeeld. Dit is een Art Nouveau brug naast het wereldwijd bekend Atomium, gebouwd voor het Universal Exhibiton in 1958.

De speelstad zal drie groepswedstrijden en een achtste finale van het EK 2020 organiseren. Deze wedstrijden worden gespeeld in een nog nieuw te bouwen voetbalstadion naast het Roi Baudouin stadion. In dit laatste stadion speelden zich diverse wedstrijden van het EK 2000 af, georganiseerd door België en Nederland.

UEFA voorzitter Aleksander Ceferin sprak lovende woorden over het Brusselse evenement. "Jullie stad is het hart van Europa en zal nu ook het hart van een speciaal Europees Kampioenschap voetbal worden. We zien er naar uit om naar België te reizen met de gepassioneerde fans en het getalenteerde team."

"De UEFA is erg blij dat het toernooi gespeeld kan worden in de Europese hoofdstad", zei vice-voorzitter Michael van Praag. "En België is niet alleen goed in het spelen van voetbal, maar ook goed in het organiseren van een voetbaltoernooi."

Een groep van Brusselse scholieren waren gekleed als de Rode Duivels en brachten de Henri Delaunay beker naar de City Hall. "Deze kinderen staat voor de toekomst waarin sport mensen samenbrengt", zei minister Guy Vanhengel.

Ook de burgemeester Yvan Mayeur van Brussel is trots op zijn stad. "We zijn trots dat Brussel, als het hart van Europa, één van de speelsteden van het EK 2020 mag zijn."

EK 2020 logo Brussel

Gepubliceerd op: 22-01-2016 | Bijgewerkt op: 17-09-2018 | Door:

Deel 'EK 2020 speelsteden: Brussel (België)'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!
Reageer op 'EK 2020 speelsteden: Brussel (België)'

Brussel was één van de EK 2020 speelsteden, maar door problemen rondom de vergunning is België afgevallen als gastland van het Europese voetbaltoernooi.

ReactiesGerelateerd nieuws 'EK 2020 speelsteden: Brussel (België)'

Nieuwsberichten
Geen EK 2020 in Brussel en Belgie vanwege problemenGeen EK 2020 in Brussel en België vanwege problemen
Het EK 2020 wordt niet gespeeld in Brussel vanwege problemen. Hierdoor mist België drie groepswedstrijden en een achtste finale. Deze wedstrijden worden nu gespeeld in Londen. - 07-12-2017

Brussel mogelijk geen speelstad Europees Kampioenschap 2020Brussel mogelijk toch geen speelstad voor EURO 2020
Brussel wordt mogelijk toch geen speelstad voor het EK 2020. Door politieke problemen loopt de bouw van het nieuwe Eurostadion flinke vertraging op. - 29-09-2017

Het Eurostadion in Brussel kost de belastingbetaler veel geldEurostadion in Brussel kost belastingbetaler veel geld
Het EK 2020 zal onder andere gespeeld gaan worden in België. Daarvoor wordt het Eurostadion in Brussel gebouwd, op kosten van de belastingbetaler. - 17-01-2017

Belgie en Brussel onthullen EK 2020 logo met de Pont Sobieski brugBelgie en Brussel onthullen EK 2020 logo met Pont Sobieski brug
België en Brussel hebben hun EK 2020 logo onthuld. Daarop staat de Pont Sobieski brug afgebeeld. België is gastheer in een nog nieuw te bouwen voetbalstadion. - 16-12-2016